Házi kenyér

2010 augusztus 27. | Szerző:


Nem gondoltam volna, hogy így megkedvelem a kelt tésztákat, a sütés nem volt sohasem erősségem. Ez a kenyérrecept viszont már elsőre sikerült, ami iszonyú büszkeséggel töltött el és önbizalmat adott további próbálkozásaimhoz. Azóta az élesztőben rejlő csodálatos folyamatok örökre rabul ejtettek…


Hozzávalók:



  • 50 dkg finomliszt (még jobb a kenyérliszt BL-80)
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl langyos víz
  • 1-2 evőkanál tejföl v. joghurt, esetleg kefír
  • 2-3 evőkanál étolaj (én olivát vettem külön e célra)
  • 1 evőkanál búzasikér (elhagyható, de ha sikerül valamely bioboltban találni, érdemes venni)
  • 1-2 evőkanál só
  • pici cukor

Elkészítése: 


1. A víz felébe egy kis cukrot szórok, ebbe belemorzsolom az élesztőt és letakarva felfuttatom.


2. Közben egy nagyobb tálba kimérem a lisztet, hozzáadom a sót, sikért, összekeverem.


3. Jöhetnek a “nedves” dolgok. Belekanalazom a tejfölt, az olajat, hozzáadom a megkelt élsztőt és a maradék langyos vizet. Azonnal elkezdem gyúrni. Ezt addig kell csinálni, míg a tészta össze nem áll és a tál falától, valamint a kéztől el nem válik. Ekkor egy kis lisztet szórok alá és 20 percig letakarva, langyos helyen pihentetem.


4. Láthatóan elkezdett kelni a tészta. Újra összegyúrom, most már nem kell sokáig, csak 2-3 percig. Formára alakítom, esetleg a tetejét bevagdosom, magvakba, fűszerekbe hempergetem. A fenti képen a natúr, pórias változat látható. Kiolajozott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe, esetleg jénai tálba helyezem, majd ismét letakarva kelesztem 1 órán át, míg nagyjából a duplájára nő.


5. Előmelegítem a sütőt 230 °C-ra, beleteszem a kenyeret, 30 perc alatt szép pirosra sütöm. Ha kész, rácsra téve hagyom kihűlni.


Ha már kitapasztaltuk a tészta “működését”, a finomlisztből 10-20 dkg-ot lecserélhetünk más lisztre (pl. rozs, teljes kiőrlésű), de arra figyeljünk oda, hogy ekkor más lesz a folyadékigénye is.

Pizza házilag

2010 április 16. | Szerző:

 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


  


 


 


Alaptészta:


 


65 dkg liszt


15 g szárított élesztő


4-5 evőkanál olaj


4 dl langyos víz


pici cukor



 


Az összeállítása tulajdonképp nem bonyolult, de a hozzáfűzött megjegyzéseim miatt hosszúnak tűnhet, ezért kiemeltem a főbb mozzanatokat.


Ugye így már egy kezdő is simán belevághat?


 




  1. A hozzávalókat összeöntöm, a végére hagyva a vizet, majd kézzel összegyúrom a tésztát. Néha különböző fűszereket, pl. oregánót is gyúrok bele. Akkor jó az állaga, ha teljesen elválik az edény falától és a kéztől is. Ekkor 2-3 egyforma darabra vágom és kerek cipóvá formázom őket. Ha 3 részre osztom a tésztát, akkor vékony, ropogós pizzát kapok, ha 2 cipóra, akkor vastagabbat.


  2. Bekapcsolom a sütőt, melybe a tepsit is beteszem, és fölmelegítem 230-240 °C-ra. A tepsit nem kell kikenni semmivel!


  3. Ezalatt gyúródeszkán, kelesztés nélkül elkezdem kinyújtani az első pizzacipócskát. Addig a többit egy konyharuhával letakarva félreteszem. Kb. 28 cm-es kerek lapot készítek, mert mi a tradicionális formát szeretjük, de valakinek a szögletes design jön be.


  4. Ha készen van, akkor jól meglisztezem a tészta alatt a deszkát, hogy könnyen rá lehessen csúsztatni majd a tepsire.


  5. Jöhet a feltét. Megkenem a nyers pizzalap tetejét paradicsomszósszal. Nem pizzaszószt használok, hanem szimpla sűrített paradicsomot. Egy 140g-os elég erre a 2-3 adagra. Ezt ízesíthetjük különböző fűszerekkel, fokhagymával, de sózni nem szoktam, mivel szerintem elég sós a többi cucc, meg a sajt. Paradicsomszósz helyett kenhetünk rá pl. tejfölt is.


  6. Ráteszem az előre felszeletelt húsféléket, zöldségeket, stb. Ha fagyasztott zöldséget használok, akkor nem vízben főzöm meg, hanem mikróba teszem 5-10 percre. Így nem lesz olyan tocsogós és szép élénk marad a színe. A feltéthez használt dolgok előkészítését még a tésztagyúrás előtt érdemes megcsinálni, hogy már csak pakolni kelljen.


  7. Megszórom reszelt sajttal, amit lehetett volna alulra is tenni, de ez szintén ízlés kérdése. Óvatosan rácsúsztatom a forró tepsire. Aki olyan szerencsés, hogy van erre alkalmas eszköze, azt nagyon tudom irigyelni, nálunk ez általában 2 emberes feladat. (Ha valaki tud jó ötletet ennek egyszerűsítésére, azonnal írjon!)


  8. Körülbelül 10 perc múlva tálalhatom.

Addig amíg sül a pizza, a fent leírtak szerint elkészítem a következőt, mert az elsőből tuti, hogy nekem nem jut. :-))


 


Fontos, hogy ha a tepsit összekentük, pl. leszóródott a feltét, vagy túl sok zsiradék olvadt ki a kolbászból, akkor feltétlenül tisztítsuk meg, különben a következő pizza leég. Ezt úgy szoktam kiküszöbölni, hogy ha többféle pizzát készítek, akkor a kolbászosat sütöm utoljára, vagy sütőpapírt tezsek alá (utóbbi esetben megoldódik a gyúródeszkáról tepsibe rakás problémája is).


 

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!