Nem gondoltam volna, hogy így megkedvelem a kelt tésztákat, a sütés nem volt sohasem erősségem. Ez a kenyérrecept viszont már elsőre sikerült, ami iszonyú büszkeséggel töltött el és önbizalmat adott további próbálkozásaimhoz. Azóta az élesztőben rejlő csodálatos folyamatok örökre rabul ejtettek…
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt (még jobb a kenyérliszt BL-80)
2,5 dkg élesztő
2,5 dl langyos víz
1-2 evőkanál tejföl v. joghurt, esetleg kefír
2-3 evőkanál étolaj (én olivát vettem külön e célra)
1 evőkanál búzasikér (elhagyható, de ha sikerül valamely bioboltban találni, érdemes venni)
1-2 evőkanál só
pici cukor
Elkészítése:
1. A víz felébe egy kis cukrot szórok, ebbe belemorzsolom az élesztőt és letakarva felfuttatom.
2. Közben egy nagyobb tálba kimérem a lisztet, hozzáadom a sót, sikért, összekeverem.
3. Jöhetnek a “nedves” dolgok. Belekanalazom a tejfölt, az olajat, hozzáadom a megkelt élsztőt és a maradék langyos vizet. Azonnal elkezdem gyúrni. Ezt addig kell csinálni, míg a tészta össze nem áll és a tál falától, valamint a kéztől el nem válik. Ekkor egy kis lisztet szórok alá és 20 percig letakarva, langyos helyen pihentetem.
4. Láthatóan elkezdett kelni a tészta. Újra összegyúrom, most már nem kell sokáig, csak 2-3 percig. Formára alakítom, esetleg a tetejét bevagdosom, magvakba, fűszerekbe hempergetem. A fenti képen a natúr, pórias változat látható. Kiolajozott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe, esetleg jénai tálba helyezem, majd ismét letakarva kelesztem 1 órán át, míg nagyjából a duplájára nő.
5. Előmelegítem a sütőt 230 °C-ra, beleteszem a kenyeret, 30 perc alatt szép pirosra sütöm. Ha kész, rácsra téve hagyom kihűlni.
Ha már kitapasztaltuk a tészta “működését”, a finomlisztből 10-20 dkg-ot lecserélhetünk más lisztre (pl. rozs, teljes kiőrlésű), de arra figyeljünk oda, hogy ekkor más lesz a folyadékigénye is.
Házi kenyér
2010 augusztus 27. | Szerző: Sanpedro
Nem gondoltam volna, hogy így megkedvelem a kelt tésztákat, a sütés nem volt sohasem erősségem. Ez a kenyérrecept viszont már elsőre sikerült, ami iszonyú büszkeséggel töltött el és önbizalmat adott további próbálkozásaimhoz. Azóta az élesztőben rejlő csodálatos folyamatok örökre rabul ejtettek…
Hozzávalók:
Elkészítése:
1. A víz felébe egy kis cukrot szórok, ebbe belemorzsolom az élesztőt és letakarva felfuttatom.
2. Közben egy nagyobb tálba kimérem a lisztet, hozzáadom a sót, sikért, összekeverem.
3. Jöhetnek a “nedves” dolgok. Belekanalazom a tejfölt, az olajat, hozzáadom a megkelt élsztőt és a maradék langyos vizet. Azonnal elkezdem gyúrni. Ezt addig kell csinálni, míg a tészta össze nem áll és a tál falától, valamint a kéztől el nem válik. Ekkor egy kis lisztet szórok alá és 20 percig letakarva, langyos helyen pihentetem.
4. Láthatóan elkezdett kelni a tészta. Újra összegyúrom, most már nem kell sokáig, csak 2-3 percig. Formára alakítom, esetleg a tetejét bevagdosom, magvakba, fűszerekbe hempergetem. A fenti képen a natúr, pórias változat látható. Kiolajozott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe, esetleg jénai tálba helyezem, majd ismét letakarva kelesztem 1 órán át, míg nagyjából a duplájára nő.
5. Előmelegítem a sütőt 230 °C-ra, beleteszem a kenyeret, 30 perc alatt szép pirosra sütöm. Ha kész, rácsra téve hagyom kihűlni.
Ha már kitapasztaltuk a tészta “működését”, a finomlisztből 10-20 dkg-ot lecserélhetünk más lisztre (pl. rozs, teljes kiőrlésű), de arra figyeljünk oda, hogy ekkor más lesz a folyadékigénye is.
Oldal ajánlása emailben
X