Diéta alatt édesség?

2010 július 16. | Szerző:


A nyírfa kérgéből és rostjaiból kivont cukor már több, mint 100 éve ismert. A második világháború idején Finnországban a hagyományos cukor helyettesítésére kezdték gyártani, élettani hatásait a 60-as évek óta vizsgálják. Lassan bomlik le, ezért a szervezet számára hosszú ideig tartó energiaforrást jelent. Manapság leggyakrabban kukoricarostból készítik.


 


Magyarországon átlagosan évente 40 kg cukrot fogyasztunk. Ez nagyjából napi 100 g, miközben egy felnőtt adagja maximum napi 6 g lehetne. Ha megnézzük a boltok polcait, a legtöbb élelmiszer tartalmaz valamilyen cukrot vagy édesítőszert. Ne csak az édességekre és a cukros italokra gondoljunk, hanem a konzervekben, péksütikben, szószokban, tejtermékekben, de még a húskészítményekben is van. Az emberek többségénél az édes ízek függőséget váltanak ki, ezt pedig az élelmiszeripar kihasználja a nagyobb haszon reményében. A világ cukortermelése az elmúlt 150 évben az 50-szeresére nőtt. A magas cukorbevitel nemcsak fogszuvasodást és elhízást okoz, hanem a legfontosabb élettani folyamatainkat károsan befolyásolja, ezáltal sok más betegséghez vezet: májkárosodás, köszvény, csontritkulás, vitaminhiány, stressz, szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, hormonális betegségek, immunhiány, emésztőszervi betegségek, rák.


 


Emésztésünk során a tápanyagok szénhidrátjai egyszerű cukrokká bomlanak le, amelyek a véráramba kerülve táplálják sejtjeinket. Ez optimális esetben – tehát ha összetett szénhidrátokat, azaz keményítő és rosttartalmú ételeket eszünk – lassan, fokozatosan megy végbe. A cukor, vagy egyéb finomított szénhidrát, pl. fehérliszt feldolgozása azonban nem igényel különösebb emésztést, hirtelen emeli meg a vércukrot, amitől szervezetünk egyensúlya felbillen, mivel a természetben ilyen koncentrátumban és tisztaságban nem található glükóz. A vércukor felszívódását a hasnyálmirigy által termelt hormon, az inzulin szabályozza. Egyrészt a sejtek energiaigényét elégíti ki, feltölti az izmok és a máj szénhidrát raktárait, másrészt a felesleges cukrot zsírrá alakítva eltárolja azt testünk zsírszöveteiben. Az inzulinszint gyors emelkedése, majd csökkenése újra éhségérzetet vált ki, ami túlzott kalória és szénhidrátbevitelt eredményez, így hamarosan túlsúlyhoz vezet. Az állandóan magas inzulintermelés miatt fennál a csökkent glükóztolerancia és inzulinrezisztencia kialakulásának veszélye is.


 


A nyírfacukor ugyan egyszerű cukor (cukoralkohol), mégis különösen lassan emészthető, mert több vegyületen keresztül alakul glükózzá, így stabil marad a vércukorszint. Ez az éhségérzet megszűnését, az étvágy csökkenését vonja maga után. Kalóriatartalma csak 240 kcal/100 g, míg a hagyományos cukoré 400 kcal/100 g, glikémiás indexe mindössze 7, a cukoré pedig 68. Szénhidráttartalmának csak a 25%-a lesz glükóz, 75%-a keresztülhaladva a vékonybélen a vastagbélbe kerül, ahol különböző zsírsavakká alakul. Ez már nem rakódik le testzsírként, ezért nevezhetjük “elérhetetlen szénhidrátnak” is.


 


A nyírfacukrot tehát használhatjuk fogyókúra során, de biztonságosan beépíthetjük cukorbetegek diétájába is, mivel hatása a keményítővel egyenértékű. 100 g nyírfacukor 50 g szénhidrátot jelent. Candida kúra alatt is fogyasztható, mivel a hagyományos cukorral szemben a gombák szaporodását nagymértékban lassítja. Használatára a teljes áttérés mindig fokozatosan történjen, eleinte hasmenést okozhat. Kinézete ugyanolyan, mint a répa-, vagy nádcukoré: kristályos szerkezetű, fehér színű. Fehérsége nem mesterséges fehérítés eredménye, ezért barna változata nem létezik! Mellék- és utóíze nincs, a sütés-főzés során pontosan ugyanúgy és ugyanolyan mennyiségben használjuk, mint a kristálycukrot. Fontos, hogy élesztős tészták készítésére nem alkalmas, mivel a gombáknak nem nyújt táptalajt.


 


Hosszú távú, rendszeres fogyasztásával még több pozitív hatást érhetünk el:




  • megelőzi a fogszuvasodást és helyreállítja a már károsodott fogzománcot


  • egyensúlyban tartja a száj PH értékét


  • pozitívan befolyásolja a csontok erősségét, sűrűségét


  • lúgosítja a szervezetet, méregtelenít


  • fokozza a bélműködést, gátolja a székrekedést


  • védelmet nyújt bakteriális megbetegedések ellen


  • fokozza a kollagén termelést, a bőr rugalmasabb lesz


  • elősegíti a B vitamin felszívódását, javítja a haj és a köröm állapotát 

Eperszezon

2010 június 9. | Szerző:


A földieper a kedvenc gyümölcsöm. Ha jó áron látok a piacon, mindig veszek néhány kilót, nem tudok csak úgy elsétálni mellette. Vidám piros színe, édes illata már hazafelé menet feldobja a hangulatom. Szinte érzem, ahogy szétomlik a számban a szív alakú bogyók finom, lédús húsa…mmm… 


És miért jó még, ha epret eszünk?


 




  • magas a C-vitamin és kálium tartalma


  • csökkenti az éhségérzetet, ezért fogyókúrához is kiváló (10 dkg eper csak 49 kcal)


  • vértisztító, méregtelenítő, immunerősítő hatású


  • kitűnő szomjoltó


  • fehéríti a fogakat


  • pattanástalanítja, fiatalítja és ránctalanítja a bőrt


  • napozás után hűsít és véd az UV sugárzástól


  • természetes fájdalom- és lázcsillapító


  • csökkenti a szívbetegségek, érelmeszesedés, rák kialakulásának kockázatát

 


Vigyázat, valakinél allergiát okozhat. A szervezetben hisztamint szabadít fel, ami csalánkiütéseket válthat ki az erre érzékeny személyeknél.


 


 


Eperpakolás:


 


Pár szem epret villával péppé zúzunk.


Ha zsíros a bőr, pici natúr joghurttal összekeverjük, 10 percig hagyjuk az arcon.


Normál bőrtípus esetén tejjel készítjük, 15 percig hagyjuk fenn.


Száraz bőrnél tejszínnel keverjük, akár 20 percig is az arcon maradhat.


Ha túl folyékony lett a pakolásunk, zabliszttel sűríthetjük. A megmaradt pakolást, rövid ideig, lefedve, hűtőszekrényben tároljuk.


 


 


1 napos eperdiéta:


 


1 kg epret 5-6 adagra osztunk, ezt esszük egész nap. Közte 2 pohár natúr joghurtot kanalazzunk be szintén elosztva. Igyunk meg legalább 2 liter szénsavmentes, nátriumszegény ásványvizet vagy gyógynövényből készült, cukormentes teát. 3 csésze ízesítetlen kávé vagy fekete tea megengedett. Ez a kúra másnapra kb. 1 kg súlyvesztést eredményez, legalábbis a neten található forrás szerint.


 


 


Fogfehérítés:


 


Egy fél szem eperrel alaposan dörzsöljük át a fogakat. Ezzel a felső réteg elszíneződései eltűnnek. Utána alaposan mossunk fogat.


 


 


És a szépség nem minden, íme néhány egyszerű epres recept:


 


 


Hideg eperleves:


 


50 dkg eper


5 dl tej


2 dl tejszín


méz, fahéj, reszelt citromhéj


 


Az eper felét a tejjel összeturmixoljuk, tejszínnel sűrítjük, mézzel ízlés szerint édesítjük, pici fahéjat és citromhéjat szórunk bele.


A maradék epret nagyobb darabokban hagyva hozzákeverjük a leveshez és hűtőbe tesszük.


Ha gyerekek nem esznek belőle, 1 dl édes fehérborral (pl. Tokaji aszú) megbolondíthatjuk.


 


 


Epres csirkemell:


 


50 dkg eper


4 db csirkemellfilé


mustár, só, bors, méz


 


Keverjünk össze egy kis mustárt mézzel, ízesítsük sóval, borssal. A csirkemelleket 1 órára tegyük bele ebbe a pácba.


Pici olajon süssük meg a húsok mindkét oldalát, majd vegyük ki a serpenyőből.


A megmaradt olajba öntsünk egy pici mézet, tegyük bele a félbevágott epreket és 1-2 percig forraljuk.


Ezt a szószt öntsük rá a csirkemellekre. Rizsköret illik hozzá.


 


 


Eperparfé:


 


50 dkg eper


25 dkg cukor


5 tojássárgája


4 dl tejszín


1 dl víz


1 csomag vaníliáscukor


 


Az eper felét kis darabokra vágjuk, a többit összeturmixoljuk. Néhány szemet eltehetünk díszítésnek belőle.


A vizet felmelegítve beletesszük a cukrot, amikor teljesen elolvadt, levesszük a tűzről.


A tojássárgákat felverjük, a langyos sziruphoz keverjük és közepes lángon, folyamatosan kevergetve ismét visszatesszük a tűzre, de éppen csak addig, amíg forrni kezdene.


Keverőtálba öntjük és habverővel folyamatosan keverjük kihűlésig.


A tejszínből habot verünk.


A cukros tojássárgához öntjük az összeturmixolt epret és a vaníliás cukrot, majd beleforgatjuk a tejszínhabot és a darabos epret.


Őzgerincformába öntjük és 1 éjszakára a fagyasztóba tesszük.


Tálalás előtt a formát rövid időre meleg vízbe állítjuk, majd kiborítjuk egy tálra a parfét. Ezután szeletelhetjük, díszíthetjük ízlés szerint.


 


 


Epres mojito koktél (2 személyre):


 


30 dkg eper


2 citrom


2 lime


1 dl fehér rum


1 dl cukorszirup (3 ek. barnacukor 1 dl vízben feloldva)


1 dl szénsavas ásványvíz


mentalevél, jégkocka


 


Az epret apró kockákra vágjuk és jól lehűtjük. Kipréseljük a citrom és a lime levét, hozzákeverjük a rumot és a cukorszirupot. Előre behűtött magas falú koktélos pohárba jégkockákat teszünk, belerakjuk az epret (levével együtt) és néhány mentalevelet, majd felöntjük a jéghideg ásványvízzel.


 


 


Eper ínyenceknek:


 


Már rég meg akarom kóstolni az eper és bors párosítását. A napokban találtam rá erre a receptre, de a fogyi miatt még nem próbálhattam ki, csak a nyálam csorgatom. :-))


Egész eperdarabokat (nem kell lecsumázni) félig mártsunk bele olvasztott fehér csokiba és szórjunk a még olvadt csokira pici őrölt pirosborsot.


Azt hiszem, a csoki és a bors színe tetszőlegesen variálható, de mindenképp nagyon guszta és különleges desszert.


 

Pajzsmirigy alulműködés és fogyókúra

2010 június 2. | Szerző:

 


Már rég nem írtam, de most újra itt vagyok. Történt néhány nagyon szomorú dolog közben, amiken iszonyú nehéz volt túltenni magam. Eléggé padlón voltam, hetekig tartott kilábalnom ebből az érzelmi hullámvölgyből. De mivel elhatároztam, hogy ide csak jó dolgokat fogok írni, ezekről inkább nem teszek említést, örülök, hogy elmúlt ez az időszak.


Inkább mesélek a betegségemről és a fogyókúráról, amire végre rászántam magam.


 


Az egész úgy kezdődött, hogy tavaly nyáron pajzsmirigy alulműködést diagnosztizáltak nálam. Valószínűleg már évek óta van, mert a vérvétel eredménye olyan rossz volt, hogy az tuti nem most kezdődhetett. Talán akkoriban, amikor az ex-pasimmal szakítottam, kb. 10 éve. Csúnya vége lett a kapcsolatnak, az a tipikus ordítozós-hajtépős, ami nagy stresszt okozott számomra. Akkor kezdtem el hízni, s azóta sajnos 60 kg felesleget szedtem föl.


 


Az utóbbi időben már más tüneteim is voltak a súlyproblémán kívül, fáradékony voltam, sokat aludtam, lelassultam. Nehezemre esett a házimunka, az utazás a munkahelyemre, de a lassúság nemcsak a mozgásban, hanem a viselkedésben, reakciókban, gondolkodásban, memóriában is megmutatkozott. Még a testhőmérsékletem is alacsonyabb volt a normálisnál. Meleg időben is fázós voltam, mindig hideg volt a kezem-lábam. De ilyen tünetekkel az ember nem rohan a dokihoz, mivel azt gondolja, hogy a túlsúly miatt van minden, úgyis elhajtanának azzal, hogy fogyjak le. Mindenki azt hiszi, hogy aki kövér, az azért van, mert zabál, mint a disznó. Pedig nem így volt.


 


Tavaly már esténként bedagadt a bokám is, reggelre a szemem alatt lettek táskák, néha a felső szemhéjam is bedagadt, úgy néztem ki, mint aki éjjel a sárga földig leitta magát. Más a kávéscsészéért nyúlt reggelente, én a hideg vizes borogatásért. Enyhe hányingerrel küszködtem délelőttönként. Gyakran éreztem éjjel a szívem környékén nyomást a felgyülemlett vizenyőtől. A hangom folyton elment, berekedtem. Mielőtt megszólaltam, meg kellett köszörülni a torkomat, mert a hangszalagjaim is folyamatos gyulladásban voltak. Volt egy hónap, amikor a vérzésem is kimaradt, de a nőgyógyász sem gyanakodott. Még akkor sem küldött el vizsgálatra, amikor mondtam neki, hogy már több, mint 1 éve babát szeretnénk, de nem jön össze.


 


Nyáron aztán nagyon megijedtem, amikor a nagy meleg miatt még intenzívebbek lettek a tünetek és a pajzsmirigyem megnagyobbodott. Enyhe duzzanatot tapintottam elöl a nyakamon és fojtó érzést tapasztaltam a torkomban, mint amikor a garbó nyaka túl szoros. Ekkor elmentem a háziorvoshoz, aki azonnal vérvételre küldött és sürgősségi beutalót kért az endokrinológiára. Na így derült ki, hogy a szervezetem nem képes egy bizonyos hormont előállítani, és a kövérség nem ok, hanem okozat.


 


Sajnos nem lehet tudni, pontosan mitől alakul ki ez a betegség, valószínűleg a stressz közrejátszik. Gyógyítani sem tudják. A pajzsmirigy alulműködés miatt életem végéig gyógyszert kell szednem. Tavaly augusztus óta mostanra sikerült beállítani a gyógyszerszintemet, ami egész rövid idő, de én sokszor nem vártam ki az orvos véleményét, a vérvétel eredményeit látva magamnak emeltem szép fokozatosan az adagot. Hát nem veregette érte a vállam a doki, ne csinálja utánam senki. Én csak a babaprojekt miatt siettettem a dolgot.


 


Húsvétkor voltam utoljára az endokrinológián, és miután kiderült, hogy a hormonérték frankó, elhatároztam, hogy fogyókúrába kezdek. Előtte hiába is próbáltam volna, úgysem sikerül. Már 10 kg-ot leadtam, ami nagyon lelkesít. Nálam nem működtek sosem a csodabogyók, ilyen-olyan étrendek, és Norbi sem szimpatikus. Az én bevált módszerem a “matekozós” diéta, vagyis számolom a kalóriákat és megpróbálok napi 1000 kcal alatt maradni. Nem is hinné az ember, mennyi minden belefér ebbe. Van úgy, hogy nem eszem annyit, de olyan is előfordul, hogy túllépem. Ilyenkor beiktatok egy kis tornát. Akkor eszem, amikor éhes vagyok, olyan kajákat, amiket szeretek, ha megkívánok valamit, nem kell lemondanom róla. Tulajdonképpen csak a lisztes és zsíros dolgokat hagyom ki az étrendemből, bár egy szelet vajas kenyér (persze light-osan) vagy egy csoki miatt nincs bűntudatom. Szerencsére nem vagyok túl édesszájú, és imádom a zöldségeket, úgyhogy könnyű dolgom van. Sőt, sikerült megszerettetnem a párommal a halakat, ami ha jól tudom, azért is jó, mert növeli a termékenységet.


 


Ez utóbbi remélem hamarosan beigazolódik. :-)))

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!