Tojásfestés természetes alapanyagokkal

2010 április 2. | Szerző: |

 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


A húsvéti hagyományok – köztük a hímes tojás készítése – ma már jobbára csak a gyerekek körében népszerűek. Viszont nekünk, felnőtteknek sem kell kizárólag a bolti csokifigurákra, vagy egyéb készen kapható díszekre korlátozódnunk, ha húsvéti ajándékot szeretnénk adni. Sokféle kreatív módon lehet tojást díszíteni, nemcsak festéssel, de én most ezt emelem ki.


 


Először is döntsük el, hogy tartós ajándék lesz-e, vagy nem sajnáljuk ha megeszik a locsolkodók fantáziadús művünket. Ez alapján használjunk egyszerű főtt, vagy kifújt belsejű tojásokat. Azt tudnunk kell, hogy a főtt tojásokkal könnyebb dolgozni. Igyekezzünk szép fehér héjú tojásokat vásárolni, ha világos festékkel szeretnénk dolgozni, de a sötétebb színek is jobban fognak így érvényesülni.


 


Aki ügyes kezű, kipróbálhatja a viaszos írókázást, a karcolásos technikát, mintázhat ecsettel, szivaccsal, alkoholos filctollal szabálytalan alakú foltokat, csíkokat, pöttyöket, virágokat, geometriai formákat vagy akár még arcot is a tojásokra. Ha már a természetesség jegyében készítjük a hímes tojást, kitűnő megoldás a levéllenyomatos minta: szedünk néhány szép alakú levelet és egy nylonharisnyával rászorítjuk a bevizezett tojásra, majd így tesszük a festékbe állni. Mikor kész, levesszük a levelet róla, aminek a lenyomata fehéren marad.


 


Nézzük, milyen színeket állíthatunk elő házilag:


 


Piros


         Festőmályva virág (drogériában kapható)


 


Barna


         Vöröhagyma héja


         Erős feketekávé


         Fekete tea


 


Lilásbarna


         Lilahagyma héja


 


Bordó


         Cékla (rövidebb áztatási idővel rózsaszínt kapunk)


 


Lila


         Szőlőlé


         Ibolyavirág + citromlé


         Bodzabogyó


         Áfonyalé


 


Sárga


         Citrom vagy narancshéj


         Vöröshagyma héja + timsó


         Almafa fiatal ága és rügyei + timsó


         Kurkuma (2 dl vízhez 2 teáskanál) + 1/2 evőkanál ecet


         Petrezselyem


         Eperfalevél


         Körömvirág szirma


         Kamilla


 


Narancssárga


         Pitypang gyökér


         Pirospaprika (1/4 l vízhez 4 evőkanál)


 


Kék


         Csillagvirág + timsó


         Ibolyavirág (rövidebb áztatási idővel levendulaszínt kapunk)


 


Zöld


         Friss csalánlevél


         Spenót (lehet fagyasztott is)


         Fekete bodza zöld bogyói


         Nyírfalevél és rügyek


 


Rózsaszín


         Csipkebogyó


 


Fekete


         Diólevél és burok (vigyázat mérgező!)


 


A megadott növényekből bőségesen szórunk a vízbe, 20-30 percen keresztül főzzük. Ekkor szórjuk bele adott esetben a timsót, és az ecetet, amitől erőteljesebb színeket kapunk: 1/4 l vízhez 2 evőkanál ecet. A megfőzött tojásokat 10-20 percig, vagy a kívánt szín eléréséig áztatjuk a főzetben. Legjobb, ha előbb egy tojáson kikísérletezzük az áztatási időt.


A kihűlt főzőlébe is beáztathatjuk a tojásokat, ilyenkor egész nap benne hagyjuk (persze tegyük hűtőbe, ha főtt tojást használunk). Így halványabb színeket kapunk.


A hagymahéjat a tojás főzővizébe szórjuk közvetlenül, majd 30-60 percig együtt főzzük.


A kész hímes tojásokat dörzsöljük be pici zsírral vagy olajjal, hogy szépen csillogjanak. 


 


Végezetül egy rövid locsolóvers:


 


Jó reggelt, jó reggelt,


Kedves liliomszál,


Meglocsollak rózsavízzel,


Hogy ne hervadozzál.


 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!