Eperszezon
2010 június 9. | Szerző: Sanpedro |
A földieper a kedvenc gyümölcsöm. Ha jó áron látok a piacon, mindig veszek néhány kilót, nem tudok csak úgy elsétálni mellette. Vidám piros színe, édes illata már hazafelé menet feldobja a hangulatom. Szinte érzem, ahogy szétomlik a számban a szív alakú bogyók finom, lédús húsa…mmm…
És miért jó még, ha epret eszünk?
magas a C-vitamin és kálium tartalma
csökkenti az éhségérzetet, ezért fogyókúrához is kiváló (10 dkg eper csak 49 kcal)
vértisztító, méregtelenítő, immunerősítő hatású
kitűnő szomjoltó
fehéríti a fogakat
pattanástalanítja, fiatalítja és ránctalanítja a bőrt
napozás után hűsít és véd az UV sugárzástól
természetes fájdalom- és lázcsillapító
csökkenti a szívbetegségek, érelmeszesedés, rák kialakulásának kockázatát
Vigyázat, valakinél allergiát okozhat. A szervezetben hisztamint szabadít fel, ami csalánkiütéseket válthat ki az erre érzékeny személyeknél.
Eperpakolás:
Pár szem epret villával péppé zúzunk.
Ha zsíros a bőr, pici natúr joghurttal összekeverjük, 10 percig hagyjuk az arcon.
Normál bőrtípus esetén tejjel készítjük, 15 percig hagyjuk fenn.
Száraz bőrnél tejszínnel keverjük, akár 20 percig is az arcon maradhat.
Ha túl folyékony lett a pakolásunk, zabliszttel sűríthetjük. A megmaradt pakolást, rövid ideig, lefedve, hűtőszekrényben tároljuk.
1 napos eperdiéta:
1 kg epret 5-6 adagra osztunk, ezt esszük egész nap. Közte 2 pohár natúr joghurtot kanalazzunk be szintén elosztva. Igyunk meg legalább 2 liter szénsavmentes, nátriumszegény ásványvizet vagy gyógynövényből készült, cukormentes teát. 3 csésze ízesítetlen kávé vagy fekete tea megengedett. Ez a kúra másnapra kb. 1 kg súlyvesztést eredményez, legalábbis a neten található forrás szerint.
Fogfehérítés:
Egy fél szem eperrel alaposan dörzsöljük át a fogakat. Ezzel a felső réteg elszíneződései eltűnnek. Utána alaposan mossunk fogat.
És a szépség nem minden, íme néhány egyszerű epres recept:
Hideg eperleves:
50 dkg eper
5 dl tej
2 dl tejszín
méz, fahéj, reszelt citromhéj
Az eper felét a tejjel összeturmixoljuk, tejszínnel sűrítjük, mézzel ízlés szerint édesítjük, pici fahéjat és citromhéjat szórunk bele.
A maradék epret nagyobb darabokban hagyva hozzákeverjük a leveshez és hűtőbe tesszük.
Ha gyerekek nem esznek belőle, 1 dl édes fehérborral (pl. Tokaji aszú) megbolondíthatjuk.
Epres csirkemell:
50 dkg eper
4 db csirkemellfilé
mustár, só, bors, méz
Keverjünk össze egy kis mustárt mézzel, ízesítsük sóval, borssal. A csirkemelleket 1 órára tegyük bele ebbe a pácba.
Pici olajon süssük meg a húsok mindkét oldalát, majd vegyük ki a serpenyőből.
A megmaradt olajba öntsünk egy pici mézet, tegyük bele a félbevágott epreket és 1-2 percig forraljuk.
Ezt a szószt öntsük rá a csirkemellekre. Rizsköret illik hozzá.
Eperparfé:
50 dkg eper
25 dkg cukor
5 tojássárgája
4 dl tejszín
1 dl víz
1 csomag vaníliáscukor
Az eper felét kis darabokra vágjuk, a többit összeturmixoljuk. Néhány szemet eltehetünk díszítésnek belőle.
A vizet felmelegítve beletesszük a cukrot, amikor teljesen elolvadt, levesszük a tűzről.
A tojássárgákat felverjük, a langyos sziruphoz keverjük és közepes lángon, folyamatosan kevergetve ismét visszatesszük a tűzre, de éppen csak addig, amíg forrni kezdene.
Keverőtálba öntjük és habverővel folyamatosan keverjük kihűlésig.
A tejszínből habot verünk.
A cukros tojássárgához öntjük az összeturmixolt epret és a vaníliás cukrot, majd beleforgatjuk a tejszínhabot és a darabos epret.
Őzgerincformába öntjük és 1 éjszakára a fagyasztóba tesszük.
Tálalás előtt a formát rövid időre meleg vízbe állítjuk, majd kiborítjuk egy tálra a parfét. Ezután szeletelhetjük, díszíthetjük ízlés szerint.
Epres mojito koktél (2 személyre):
30 dkg eper
2 citrom
2 lime
1 dl fehér rum
1 dl cukorszirup (3 ek. barnacukor 1 dl vízben feloldva)
1 dl szénsavas ásványvíz
mentalevél, jégkocka
Az epret apró kockákra vágjuk és jól lehűtjük. Kipréseljük a citrom és a lime levét, hozzákeverjük a rumot és a cukorszirupot. Előre behűtött magas falú koktélos pohárba jégkockákat teszünk, belerakjuk az epret (levével együtt) és néhány mentalevelet, majd felöntjük a jéghideg ásványvízzel.
Eper ínyenceknek:
Már rég meg akarom kóstolni az eper és bors párosítását. A napokban találtam rá erre a receptre, de a fogyi miatt még nem próbálhattam ki, csak a nyálam csorgatom. :-))
Egész eperdarabokat (nem kell lecsumázni) félig mártsunk bele olvasztott fehér csokiba és szórjunk a még olvadt csokira pici őrölt pirosborsot.
Azt hiszem, a csoki és a bors színe tetszőlegesen variálható, de mindenképp nagyon guszta és különleges desszert.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: