Tojásfestés természetes alapanyagokkal

 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



A húsvéti hagyományok – köztük a hímes tojás készítése – ma már jobbára csak a gyerekek körében népszerűek. Viszont nekünk, felnőtteknek sem kell kizárólag a bolti csokifigurákra, vagy egyéb készen kapható díszekre korlátozódnunk, ha húsvéti ajándékot szeretnénk adni. Sokféle kreatív módon lehet tojást díszíteni, nemcsak festéssel, de én most ezt emelem ki.



 



Először is döntsük el, hogy tartós ajándék lesz-e, vagy nem sajnáljuk ha megeszik a locsolkodók fantáziadús művünket. Ez alapján használjunk egyszerű főtt, vagy kifújt belsejű tojásokat. Azt tudnunk kell, hogy a főtt tojásokkal könnyebb dolgozni. Igyekezzünk szép fehér héjú tojásokat vásárolni, ha világos festékkel szeretnénk dolgozni, de a sötétebb színek is jobban fognak így érvényesülni.



 



Aki ügyes kezű, kipróbálhatja a viaszos írókázást, a karcolásos technikát, mintázhat ecsettel, szivaccsal, alkoholos filctollal szabálytalan alakú foltokat, csíkokat, pöttyöket, virágokat, geometriai formákat vagy akár még arcot is a tojásokra. Ha már a természetesség jegyében készítjük a hímes tojást, kitűnő megoldás a levéllenyomatos minta: szedünk néhány szép alakú levelet és egy nylonharisnyával rászorítjuk a bevizezett tojásra, majd így tesszük a festékbe állni. Mikor kész, levesszük a levelet róla, aminek a lenyomata fehéren marad.



 



Nézzük, milyen színeket állíthatunk elő házilag:



 



Piros



         Festőmályva virág (drogériában kapható)



 



Barna



         Vöröhagyma héja



         Erős feketekávé



         Fekete tea



 



Lilásbarna



         Lilahagyma héja



 



Bordó



         Cékla (rövidebb áztatási idővel rózsaszínt kapunk)



 



Lila



         Szőlőlé



         Ibolyavirág + citromlé



         Bodzabogyó



         Áfonyalé



 



Sárga



         Citrom vagy narancshéj



         Vöröshagyma héja + timsó



         Almafa fiatal ága és rügyei + timsó



         Kurkuma (2 dl vízhez 2 teáskanál) + 1/2 evőkanál ecet



         Petrezselyem



         Eperfalevél



         Körömvirág szirma



         Kamilla



 



Narancssárga



         Pitypang gyökér



         Pirospaprika (1/4 l vízhez 4 evőkanál)



 



Kék



         Csillagvirág + timsó



         Ibolyavirág (rövidebb áztatási idővel levendulaszínt kapunk)



 



Zöld



         Friss csalánlevél



         Spenót (lehet fagyasztott is)



         Fekete bodza zöld bogyói



         Nyírfalevél és rügyek



 



Rózsaszín



         Csipkebogyó



 



Fekete



         Diólevél és burok (vigyázat mérgező!)



 



A megadott növényekből bőségesen szórunk a vízbe, 20-30 percen keresztül főzzük. Ekkor szórjuk bele adott esetben a timsót, és az ecetet, amitől erőteljesebb színeket kapunk: 1/4 l vízhez 2 evőkanál ecet. A megfőzött tojásokat 10-20 percig, vagy a kívánt szín eléréséig áztatjuk a főzetben. Legjobb, ha előbb egy tojáson kikísérletezzük az áztatási időt.



A kihűlt főzőlébe is beáztathatjuk a tojásokat, ilyenkor egész nap benne hagyjuk (persze tegyük hűtőbe, ha főtt tojást használunk). Így halványabb színeket kapunk.



A hagymahéjat a tojás főzővizébe szórjuk közvetlenül, majd 30-60 percig együtt főzzük.



A kész hímes tojásokat dörzsöljük be pici zsírral vagy olajjal, hogy szépen csillogjanak. 



 



Végezetül egy rövid locsolóvers:



 



Jó reggelt, jó reggelt,



Kedves liliomszál,



Meglocsollak rózsavízzel,



Hogy ne hervadozzál.



 

Címkék: , , , , , ,
Tovább a blogra »