Tavaszi kert: Tulipán

2010 május 12. | Szerző: |

 


A tulipán neve a fárszi “toliban” szóból származik, jelentése turbán, mely a virág alakjára utal. 6 db lepellevele harangként borul össze, akár az iszlám fejfedő. A tövüknél általában folt van. Hat porzóval rendelkezik, termője 3 termőlevélből nőtt össze. Levele hosszú, sima, húsos, végén hegyesen elkeskenyedő. Közép- és Belső-Ázsiában őshonos, de a Kárpát-medencében is több faja él vadon. A legismertebb közülük a magyar tulipán, vagy sárga tulipán (Tulipa hungarica), mely szigorúan védett.


 


Írásos feljegyzéseken 1000 körül említik legkorábban a tulipánt, de közel-keleti művészeti ábrázolásokon az i. e. III. századtól találkozhatunk vele. Ázsiában a tavaszt, a kiviruló természetet jelképezi, keleten (különösen a piros színű) a nőiséget, szerelmet, erotikát.  Egy perzsa monda szerint az első tulipán egy szerelmi bánatban meghalt ifjú véréből fakadt. I. Szulejmán korában már a török kertek elengedhetetlen növénye volt, nemesítésével próbálkoztak. Török nyelven “lale” a tulipán neve, ez a szó az Allah anagrammája. Az Oszmán Birodalomban az uralkodóház emblémája volt. Európában a török hódítás alatt, a XVI. században vált népszerűvé, háttérbe szorítva az addig ültetett rózsát és liliomot, ami a török kertészet igazi diadala. A keresztény vallásban a fehér tulipán a tisztaság szimbóluma lett.


  


Először a bécsi udvar rendelt virághagymákat II. Szulejmántól, később Hollandiában is termeszteni kezdték. Németalföldön 1633-ra hatalmas üzletággá fejlődött a növény termesztése, a “tulpománia”, mely a virág bámulatos változékonyságán alapszik. Az értékesebb, különleges alakú vagy színű (pl. cirmos) virágokért egész vagyonokat fizettek a nemesek, mai pénzben akár 600 000 Ft-ot. Nem volt ritka az sem, hogy egy amszterdami csatorna menti ház ára cserélt gazdát egyetlen virághagymáért. Sőt, súlyra mérték a tulipánhagymát, mint a drágakövet. Hihetetlen áldozatokat hoztak a fekete tulipán előállításáért is. Pár év múlva azonban törvény vetett véget az esztelen üzérkedésnek, a spekulációs piac összeomlott, a hagymák ára drasztikusan lecsökkent, sok család tönkrement. A holland művészetben ez idő alatt fejlődött ki a barokk virágfestészet, aminek csendéletein a szirmait hullató virág az elmúlást, halált jelképezi.


 


A magyar népművészetben a tulipán a legkedveltebb motívum. Kivétel nélkül minden tájegységben előfordul, egyes elméletek szerint keleti örökségként, még Ázsiából hoztuk magunkkal, vagyis egy földből születtünk, hisz a magyarság őshazája és vándorlási útvonala egybeesik a tulipán génközpontjaként számon tartott területtel. Bútorokon, használati tárgyakon, edényeken, hímzéseken, csipkéken, székely kapun, kopjafán, de még népmeséinkben is sokszor feltűnik. Jelentése maga a nő, a női nemi szerv, gyakran szívvel együtt vagy liliommal váltakozva ábrázolják.


  


A tulipánt ősszel, szeptember-október környékén ültessük el. Kedveli a laza, homokos, jó vízgazdálkodású talajt és a napsütést, de félárnyékban is kivirágzik. A nyirkos, magas talajvizű helyen tönkremegy a hagyma. A földet lazítsuk fel, trágyázzuk meg, majd 8-10 cm mélyre, egymástól 15-20 cm távolságra ültessük őket. Jól mutat, ha kisebb csoportokat alakítunk ki. A fagy ellen betakarhatjuk a földet, de tél végén ne felejtsük el ezt eltávolítani.


 


Mindegyik fajta tavasszal virágzik. Amikor a bolt virágospolca előtt ácsorogva próbálunk a kerti tulipánok között válogatni, jó ha nemcsak szín és magasság szerint, hanem virágzási időben is összeegyeztetjük a különböző fajtákat. Én így tettem, s húsvét óta az összes szomszéd a gyönyörű, színes tulipános kertemet írigyli. Itt egy kis segítség hozzá:


 


Nagyon korai fajták (botanikai tulipánok, kaufmanniana, fosteriana, greigii)


Korai tulipánok (egyszerű és telt virágú fajták)


Tavasz közepén virágzóak (Triumph, Darwin)


Késői tulipánok (egyszerű, liliomvirágú, rojtos, viridiflora, Rembrandt, papagáj, telt virágú)


 


 


 


Elvirágzás után ne hagyjuk, hogy a magok kifejlődjenek, a szárak csúcsát törjük le. 1-2 levél maradjon csak a száron. Így a növény a fiókhagymák növesztésére fordítja a tápanyagot, amivel később szaporíthatjuk is tulipánunkat. Nyárra a levelek elhervadnak, visszahúzódnak, ilyenkor ültethetünk egynyári virágokat közéjük. A hagymákat kb. 3 évente célszerű új helyre telepíteni, mert túlszaporodnak. Ekkor ne várjuk meg, míg teljesen behúzódnak a levelek, mert nem fogjuk tudni, melyik milyen fajta. Körülbelül júliusban, amikor már barna pikkelylevelek borítják a hagymákat, kiásható állapotban vannak. Tároljuk száraz, hűvös, szellős helyen, fajtánként külön csoportosítva.


 


A sarjhagymákat szedjük le, ezek még nem alkalmasak virágoztatásra. Ősszel ezeket ugyanúgy ültessük be tápdús talajba 5 cm mélyre, egymástól 2-3 cm távolságra, de ne hagyjuk virágozni. Szárukat még bimbós állapotban törjük le, hogy a hagymák megerősödjenek. Nyáron aztán megint kiássuk, és ha még nem érték el a 8-10 cm körméretet, újra “iskolába” kerülnek. Ha magvetéssel szeretnénk próbálkozni, legyünk türelmesek, mivel 6-7 év kell a virágzáshoz.


 


A botanikai tulipánok sziklakertbe, évelők közé valók, ezek alacsony termetűek. A hosszú szárú, nagy virágú fajták jól mutatnak a kert egyik kiemelt részében, ha sok egyszínű virágot ültetünk egymás mellé. Ha egyszerre virágzó fajtákból 2-3 színt összeültetünk, látványos ágyást kapunk. Természetes hatású gyepbe, vagy erdei környezetbe lehetőleg egyszerű virágokat válasszunk, különben oda a természetes hatás. Cserepes növényként is nevelhetjük, ilyenkor szeptemberben ültessük be, helyezzük a szabadban árnyékos helyre, majd januárban vigyük be a lakásba. Kezdetben tartsuk 8-12°C-on, virágzáskor emeljük a hőmérsékletet 18-20 °C-ra.


 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!